Белащица поиска да се отдели от община Родопи и да се

...
Белащица поиска да се отдели от община Родопи и да се
Коментари Харесай

Ясен е основният мотив за поисканото присъединяване на Белащица към Пловдив

Белащица изиска да се отдели от община " Родопи " и да се причисли към Пловдив като квартал, запазвайки статута си на село и кметство. Инициативният комитет " Стоп на кариерата в Белащица " започва осведомителна акция за преимуществата да стане част от втория по величина град в България. В изявление за Plovdiv24.bg общинският консултант от Общински съвет - Родопи Лидия Гимишева и общинският консултант от Общински съвет - Пловдив Константин Георгиев обясниха претекстовете. 

" От 4 години се борим против кариерите над Белащица, този всекидневен тормоз - взривяване на камъни, придвижване на камионите. През последните две години непрекъснато получаваме обещания от кмета на общината и цялото управление на община " Родопи ", че застават зад нас, че ще реши казуса, само че в последна сметка стана ясно, че това са едни голи приказки, че предпочитание за дейни действия липсват. Те потвърдиха, че са неспособни да се грижат за популацията на Белащица " - сподели Лидия Гимишева.

Проблемите на обитаемото място са доста - няма постоянно сметосъбиране, няма  постоянен превоз за учениците, които учат в Пловдив. Местната власт не може да отбрани здравето и живота на хората, липсват каквито и да е вложения в това обитаемо място, което цялостни бюджета на общината, изброява Гимишева.

Почти цялостен месец поданици на Белащица стачкуват и не пропущат тежкотоварни камиони да минат през селото. 

" С всеки минал ден тези хора стават все по-нагли. Имаше доста сериозен случай на блокадата - представител на единия концесионер блъсна с автомобила си човек от митинга, който беше откаран с кола за спешна помощ. Кметът на " Родопи " желае от нас, Инициативния комитет, да поемем персонална отговорност, тъй като затварянето на пътя и прекъсването на камионите щяло да наруши икономическите ползи на тези компании и ние да поемем ангажимент, в случай че има наказания по отношение на общината, ние да ги поемем. Той в този момент трябваше ли да поеме ангажимент, в случай че с този човек се беше случило нещо неприятно? Той да влезе в пандиза, вместо водача? " - сподели Константин Георгиев.

Като проблем Георгиев посочи, че никой от община " Родопи " не си е направил труда да вкара обходния път в употреба. Пътят е издигнат с заем, изтеглен през 2005 година и заплатен от популацията, само че до момента няма Акт 16.

Протестите ще продължат, до момента в който концесионерите не се откажат да возят материал. 

Инициативният комитет стартира осведомителна акция измежду популацията на Белащица за преимущества и дефекти от отделянето. Ще бъдат проведени срещи с специалисти от данъчна работа Пловдив, които ще обяснят на хората, че няма да се случи тиражираното от кмета на " Родопи " повдигане на налозите, защото промилите в община " Пловдив " са по-ниски и данъчните оценки няма да се трансформират, .

Още за кариерите над Белащица и какви стъпки за присъединението към община Пловдив се подхващат - гледайте в прикаченото видео!

За да гледате видеото, би трябвало да активирате Javascript.
Източник: plovdiv24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР